Відбулась перша конференція з освітньої політики

23-24.10.2013

Освітня політика 4 200 x 13323 жовтня 2013 року в Національному педагогічному університеті мені Михайла Драгоманова відкрили першу Міжнародну науково-практичну конференцію «Освітня політика держави: філософія, методологія, практика», організовану за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України та Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи. Науковий захід має на меті аналіз стратегічних пріоритетів розвитку державної політики в галузі освіти, аспектів удосконалення відповідної нормативно-правової бази та філософської парадигми організації і змісту освіти в контексті викликів глобалізованого світу.

Освітня політика 1 200 x 133З вітальними словами до гостей звернувся й очільник Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, Президент Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи та співавтор відомого в Україні видання «Освітня політика», доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко. Віктор Петрович закцентував увагу на важливості проведення такого заходу в стінах педагогічного флагмана країни, який також став базою для створення Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи і Педагогічної Конституції Європи. Чимало доповідей вже заявлених у програмі конференції налаштовують на думку про якісний і перспективний результат роботи. До того ж серед учасників чимало молоді, а це говорить про актуальність теми й відповідний резонанс у суспільстві.

Освітня політика 2 200 x 133З конструктивною доповіддю перед учасниками конференції виступив Перший заступник Міністра освіти і науки України, доктор філософських наук, професор Євген Суліма. Зокрема посадовець зосередив свою увагу на сучасному стані освітньої системи України та її місця серед освітніх систем світу зауваживши, що українським освітянам вдається сьогодні працювати на конкурентоспроможному високому рівні в єдиному освітньому просторі світу. Частково це зумовлено тим, що Міністерство освіти і науки України виступає за розвиток власне національних освітніх надбань та водночас переймання кращого європейського досвіту в цій галузі. Цьому сприяє широке поле міжнародного співробітництва в аспекті виконання спільних міжнародних наукових проектів, міжнародних обмінів студентами та аспірантами вищих навчальних закладів, залучення до викладання вчених зі світовими іменами. До прикладу, сьогодні Україна виконує найбільше, а зокрема 60, науково-освітніх проектів за програмою Tempus спільно з країнами європейського простору. Така діяльність сприяє обміну досвідом між державами, особливо зваживши на глобалізацію сучасного світу. У цьому ж ключі три роки поспіль виконується Програма ініційована Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим про стажування кращих українських аспірантів у відомих вищих навчальних закладах світу. На нових умовах здійснюється виконання Стипендійної програми академічних обмінів імені Фулбрайта, де Україна має можливість самостійно визначати пріоритетні для держави напрями таких обмінів, на свій розсуд обирати кращих науковців і виші для навчання за кордоном. За дорученням Президента України Віктора Януковича започаткована Програма «Інтелектуальне майбутнє України», що сприятиме підтримці обдарованої молоді держави. Під час виступу Євген Миколайович також звернув увагу присутніх і на важливі питання в освітній політиці України, які ще потребують детального обговорення та доопрацювання. Це питання автономії вищих навчальних закладів та зокрема наповнення економічним змістом перспективи автономії; створення широких можливостей для мобільності студентів, які повинні мати змогу отримувати варіативну частину навчального матеріалу, як у ВНЗ, так і за його межами; врахування запиту від роботодавців як одного з основних камертонів розвитку економіки держави; впровадженню національної рамки кваліфікацій.

Освітня політика 3 200 x 133«Вищі навчальні заклади сьогодні повинні стати не просто «храмами науки», але перш за все науковими бізнес-центрами, де тісна взаємодія науки і бізнесу дає змогу вченим втілювати власні ініціативи й розробки, необхідні для економіки держави», - наголошує Перший заступник Міністра. Сучасна освітня політика держави, за словами високопосадовця спрямована на об’єднання зусиль освітян, «концентрації» науково-педагогічних шкіл, педагогічних кадрів у вищих навчальних закладах з метою приведення українських ВНЗ до європейських норм. Разом з тим, Євген Миколайович окреслив перед науковцями те коло практичних питань в галузі освітньої політики, що потребують фахового розгляду й аналізу, побажавши учасникам конференції плідної й активної роботи.