Навчальний посібник з сімейного права

17.03.2014

 

Підручник Шимон 200 x 267На базі Інституту політології та права в світ вийшов навчальний посібник «Сімейне право України (історія, традиції, сучасність)».

Авторський колектив:
Андрусишин Б.І., докт. істор. наук., проф. (керівник авторського колективу); Шимон С.І., доц. канд. юрид. наук; Дубчак Л.С., доц. канд. юрид. наук; Кісанов; Конончук; Купіна Л.Ф., доц. канд. юрид. наук; Можайкіна О.С. доц. канд. псих. наук, Совенко Б.В. канд. юрид. наук; Рубанчук ; Чернега ; Давиденко.

В посібнику висвітлюються питання еволюції нормативного регулювання сімейних відносин в Україні, шлюбних традицій та обрядів. Основний зміст посібника присвячено положенням сучасного сімейного законодавства України та проблемам практичного застосування сімейно-правових норм. В навчальних цілях наводяться положення сімейного законодавства зарубіжних країн та приклади судової практики.

 

Навчальний посібник призначено для студентів спеціальності «Правознавство», студентів інших спеціальностей, а також аспірантів, науковців, інших фахівців у галузі права.

Сімейне право України є нормативною навчальною дисципліною, що входить до циклу фахових предметів у навчальному плані студентів напряму підготовки 6.030402- «Правознавство». Сімейне право вивчається студентами відповідно до логічно-структурної схеми викладання юридичних дисциплін – після опанування дисциплін «Римське приватне право» та «Цивільне право» і має на меті розгляд теоретичних та практичних питань сімейного права як структурного елемента в системі права України.
Зміст навчального посібника спрямований на висвітлення особливостей правового регулювання сімейних відносин: порядку укладення та припинення шлюбу, особистих немайнових і майнових правовідносин подружжя, батьків і дітей, порядку і юридичних наслідків усиновлення, встановлення опіки і піклування над дітьми, передання дітей під патронат, на виховання до дитячого будинку сімейного типу, до прийомної сім’ї та ін., а також питань розвитку та вдосконалення законодавства про шлюб та сім’ю.
Матеріал навчального посібника дозволяє студентам ознайомитися з практикою застосування сімейного законодавства судами України, органами опіки і піклування, іншими державними органами; перспективами та основними напрямками розвитку сімейного законодавства; вивчити діючі норми сімейного права про порядок, умови укладення та припинення шлюбу, права і обов’язки подружжя, батьків і дітей, аліментні зобов’язання членів сім’ї, про форми влаштування дітей, що позбавлені батьківського піклування та ін. Спосіб викладення навчального матеріалу спрямовано на формування навичок та вмінь студентів щодо самостійного пошуку додаткових джерел інформації про норми сімейного права та проблеми їх застосування. Наповнення навчального матеріалу прикладами із судової практики сприяє формуванню у студентів навичок правильного розуміння та тлумачення сімейно-правових норм, а також застосовування їх в процесі роботи за юридичною спеціальністю та здійснення наукових досліджень в галузі сімейного права.
Відповідно до цього в навчальному посібнику викладені базові положення сімейного законодавства України щодо регулювання сімейних правовідносин; наводяться коментарі до законодавчих положень, їх тлумачення та деякі проблеми практичного застосування. Крім того, в дидактичних цілях висвітлено низку питань, які не є безпосереднім предметом сімейного права, але з ним пов’язані, як-от: поняття сім’ї в соціологічній науці, історичний розвиток законодавства про шлюб та сім’ю, шлюбні традиції в історії українського народу, шлюбні обряди українців та деяких інших народів світу.
До кожної теми, яка розглядається в навчальному посібнику, подається список рекомендованої літератури, що включає законодавство, науково-практичні коментарі до Сімейного кодексу України, навчальні видання, а також наукові праці сучасних фахових видань.
В посібнику наводяться приклади з судової практики, які опубліковані в Єдиному державному реєстрі судових рішень. В додатках до навчального матеріалу розміщено зразки практичних документів з питань сімейного права: приклади сімейно-правових договорів, зразки процесуальних документів.
Посібник включає також словник ключових термінів, в якому містяться тлумачення основних понять і категорій сімейного права України. В цій частині видання наведено визначення відповідних понять, які закріплено в сімейному законодавстві та сімейно-правовій теорії.

БІБЛІОГРАФІЧНІ ДАНІ:
Сімейне право України (історія, традиції, сучасність)навч. посіб./ Б.І. Андрусишин, С.І. Шимон, Л.С. Дубчак [та ін.], за ред. Андрусишина Б.І., Шимон С.І. – К.: НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2013. – 454 с.