Міжнародна науково-практична конференція «Політика і духовність в умовах глобальних викликів»

2.04.2014

 

Конференція політологів 2014 1 200 x 133В Інституті політології та права відбулася міжнародна науково-практична конференція «Політика і духовність в умовах глобальних викликів» на базі кафедри політичних наук. Учасники конференції обговорили найважливіші питання розвитку української політичної системи і держави в цілому. За результатами конференції ухвалено звернення до наукової і освітянської спільноти, а також резолюцію, в яких підтримали европейські прагнення українського народу, незалежність, територіальну цілістність і суверенітет Української держави.

 

ЗВЕРНЕННЯ
учасників міжнародної науково-практичної конференції «Політика і духовність в умовах глобальних викликів» до студентства, освітян, політологів, представників духовної і творчої інтелігенції

Конференція політологів 2014 2 200 x 133Події останніх місяців в Україні суттєво змінили нас, наше сприйняття людських взаємин, професійних обов’язків, історичних перипетій, політичної дійсності.
У скорботі за загиблими героями незалежної України ми не маємо морального права зрадити наших одвічних високих ідеалів гуманізму, свободи, миру, рівності, солідарності, консолідації, соціальної справедливості!
Сьогодні, як ніколи раніше, мислячі студент, педагог, науковець, інтелектуал не можуть залишатися осторонь спільної боротьби за духовну, щасливу, соборну, багату Україну!
Обов’язковою умовою подальшого розвитку політичної освіти, фахового політичного знання, політологічної експертизи має стати відмова від цинізму, байдужості, пасивності та кон’юнктурності, політичного лицемірства.
Багаторічний досвід співробітництва з кращими навчальними закладами, науково-дослідними інституціями, політологічними центрами європейського та пострадянського простору свідчить на користь спільних інтересів розбудови добросусідських, дружніх, взаємовигідних відносин. У атмосфері взаємоповаги, толерантності, демократичного полілогу реалізовані численні освітні програми з політології, наукові проекти з актуальних політичних проблем. Нинішнє ж посягання на загальнолюдські цінності, права й свободи вільних громадян, суверенітет, територіальну цілісність України ми розцінюємо як злочин, що може обернутися загальноцивілізаційною катастрофою.
Збережемо мовне, історичне, культурне, етнічне, регіональне багатство та єдність нашої країни! У діях й помислах доведемо затребуваність та можливість самореалізації кожного, незалежно від походження, роду занять, статі, регіональної та конфесійної ідентичностей, мови спілкування! Повернемо віру у політику як спільну справу, професійну й творчу діяльність, спрямовану на порозуміння, розвиток, ефективність!
Ми переконані, що тверда громадянська позиція, мотивована суспільна ініціатива, інтелектуальна спадщина та сучасний творчий потенціал України сильніші за політичний популізм, маніпулятивні впливи та спроби зруйнувати українську державність.
У демократичній Україні ХХІ століття немає місця духовній злиденності, хабарництву, ницості сумління, хворобливому релігійному фанатизму, культу особи. Патріотизм та європейські прагнення окреслюють цілі нашої діяльності й горизонти нашого майбутнього.
Закликаємо до співпраці, взаєморозуміння, консолідації зусиль, спрямованих на захист від інформаційного й військового агресора та на підтримку й процвітання українського народу!

Науково-педагогічна спільнота учасників міжнародної науково-практичної конференції «Політика і духовність в умовах глобальних викликів»

 


РЕЗОЛЮЦІЯ
учасників міжнародної науково-практичної конференції
«Політика і духовність в умовах глобальних викликів»

Заслухавши та обговоривши наукові доповіді з актуальних проблем взаємозв’язку та взаємообумовленості політичного й духовного розвитку сучасного суспільства в умовах глобальних викликів учасники конференції:
- відзначають, що демократична політика, цінності свободи, відповідальності, толерантності, соціальної справедливості, консолідації, солідарності є основним і безсумнівним підґрунтям глобального розвитку, в тому числі й суспільно-політичної трансформації сучасної України;
- наголошують на потребі гуманізації політики у демократичному суспільстві, що передбачає включення особистості як первинного суб’єкта політичних відносин, особливо в умовах сучасної динаміки політичного життя суспільства;
- наголошують на необхідності поєднання загальнолюдських, національних, та особистісних цінностей, ідеалів та моральних норм у системі політичних відносин та процесів, на об’єднанні зусиль різних суспільно-політичних суб’єктів для подолання внутрішніх і зовнішніх конфліктів, суперечностей, протистоянь, сепаратистських настроїв в Україні;
- констатують порушення комунікативних зв’язків між державою та громадянським суспільством в Україні, поширення маніпулятивних, популістських впливів на суспільну свідомість, посягання на інформаційну безпеку та територіальну цілісність як з боку окремих політичних сил в Україні, так і за її межами та висловлюють єдину думку про те, що процес становлення й розгортання демократичної державності України в умовах глобалізації потребують подальшого розвитку політичної духовності, політичної культури, політичної освіти та громадського виховання
Учасники конференції вважають за доцільне:
1) підтримати та популяризувати проголошений Україною курс на євроінтеграцію з одночасним збереженням національних, культурних, етнічних, мовних особливостей суспільного розвитку;
2) удосконалювати та втілювати у життя ефективну систему політичної і громадянської освіти, вивчення актуальних проблем історії та теорії політичної науки, спрямовану на розвиток демократичного мислення, раціонально-критичного аналізу, духовності та моральності, професійності, застосовуючи традиційні та сучасні методики, інформаційні технології навчального процесу;
3) посилити увагу до патріотичного, в т.ч. військово-патріотичного виховання, засвоєння прав, свобод та обов’язків людини, набуття навиків громадянської ініціативи, що лежать в основі формування демократичного світогляду, електоральної поведінки, політичної активності молоді в умовах суспільно-політичного розмаїття, необхідності збереження територіальної цілісності, суверенітету України перед обличчям нових загроз, агресії Росії щодо України і Автономної Республіки Крим;
4) сприяти розвитку сучасного об’єктивного, аргументованого, міждисциплінарного знання про політико-правові засади демократичної організації суспільства, роль легітимності державної влади у контексті суспільної консолідації, подолання внутрішнього кризового стану та зовнішньополітичної конфронтації;
5) розвивати ідею і практику самоорганізації громадянського суспільства, на основі врахування гармонійного поєднання потреб та інтересів усіх соціальних верств, зокрема молодіжних, студентських ініціатив, інноваційних наукових проектів, освітніх програм, духовних та творчих стратегій політичного розвитку.
У роботі міжнародної науково-практичної конференції «Політика і духовність в умовах глобальних викликів», яка відбулася 2 квітня 2014 року, взяли участь вітчизняні та зарубіжні фахівці соціально-гуманітарних наук, члени Асоціації політичних наук України, Української академії політичних наук, представники науково-педагогічної спільноти, духовної інтелігенції, аспіранти та студентство. Резолюція конференції прийнята одноголосно.


За дорученням учасників конференції:
Завідувач кафедри політичних наук,
доктор політичних наук, професор,
академік Української академії політичних наук О.В. Бабкіна