«Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і в світі»

12.11.2013

Українська мова12 листопада в центральному корпусі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова відбулась всеукраїнська науково - практична конференція на тему: «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і в світі».
Вибір теми обумовлений сучасним станом української мови у суспільстві. Мовне питання в Україні сьогодні є важливою складовою широкої проблеми – української ідентичності, бо мова – це духовна скарбниця нації, її серце, словом людина може передати найпотаємніше, свої мрії, бажання, сподівання, надії… Але чи замислюємося ми над всією значущістю цієї скарбниці, і тим, що саме по ній сприймають народ, його звичаї, традиції?

 

На пленарному засіданні були обговорені важливі питання стосовно сьогоднішнього стану української мови. Були заслухані цікаві промови, як промова ректора Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Андрущенка В.П., проректора з навчально – методичної роботи гуманітарних інститутів університету ім. М.П. Драгоманова; Андрусишина Б.І., професора кафедри сучасної української мови Інституту української філології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка; Мосенкіса Ю.Л., проректора з дистанційної освіти та інновацій технології навчання Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Кудіна А.П., Леута О.І., доктор філологічних наук.
Проблематика конференції, як і завжди, звернула до себе увагу фахівців із різних галузей знання: філософії, культурології, лінгвістики, мистецтвознавства, історії, права, педагогіки, економіки, математики, фізики, техніки та інших. Близько двохсот учасників з тридцяти різних навчальних закладів приймали участь у конференції. І кожен міг обрати свій напрям доповіді. Тому на конференції працювало усього п’ять секцій:
1. Сучасні питання мовної політики та мовної культури в Україні.
2. Мова як чинник національної само ідентифікації.
3. Українська мова. Стан і перспективи розвитку.
4. Аспекти професійної комунікації в Україні і світі.
5. Актуальні проблеми текстології, дискурсології, прагмалінгвістики.
Серед учасників конференції – висококваліфіковані науковці, молоді вчені та аспіранти з усіх вузів , у тому числі – доктори та кандидати наук.
На конференції були присутні студенти не тільки з Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, а й з інших університетів. Таких як Київський національний університет імені Т.Шевченка, Національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Національного авіаційного університету, Національного університету Києво - Могилянська академія, Уманського педагогічного коледжу та студенти з інших престижних вузів.
Доповіді багатьох учасників відрізнялись неординарним мислення, новим баченням проблем. Жваві дискусії тільки підбурювали інтерес у слухачів до вирішення важливих питань. І взагалі, приємно знати, що людям не байдужа доля рідної мови.
Сама конференція стала для усіх справжнім святом, коли затамувавши подих всі слухали виступ студентів Інституту мистецтва національного університету ім. М.П. Драгоманова. Вони подарували усім присутнім гарний настрій та ще раз підкреслили важливість вивчання української мови. І слова з пісень залишаться в нас у пам’яті назавжди.

Краща мова єднання це українська
Нам Україну народила,
Краща мова кохання це українська
Сила небес їй дала крила.

Наша українська мова — це золота скарбниця душі народної, з якої ми виростаємо, якою ми живемо й завдяки якій маємо величне право й високу гордість іменуватися народом України. Мова це наш скарб, який ми повинні пронести крізь віки. Зберегти цей скарб і передати його нашим нащадкам наш обов'язок.