КРИМ: 10 років СПРОТИВУ

🔸28 лютого 2024 року за базі УДУ імені Михайла Драгоманова відбувся круглий стіл на тему «Крим: 10 років спротиву», присвячений 10 роковинам Возможно, это изображение 2 человека и текстокупації Криму.
🔹Відкриттю наукового заходу передувала презентація виставки «Кримські татари» до 10 роковин спротиву окупації Криму.
🔸Дана експозиція розповідає про історію кримських татар, починаючи з часу їхнього становлення в XIV столітті і до сьогоднішнього дня, коли кримські татари безстрашно виступають за свої права та чинять ненасильницький опір проти окупації своєї батьківщини з боку російської федерації.
🔹Цю виставку підготовлено Естонським інститутом прав людини і Кримськотатарським Ресурсним Центром.
Усі бажаючі мали змогу побувати на виставці та пройнятися духом спротиву кримських татар.
🔸Починаючи науковий захід, з вітальними словами виступили ректор Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, професор, Возможно, это изображение 3 человека и текстдоктор філософських наук, академік НАПН України, член-кореспондент НАН України Віктор Андрущенко, Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, Член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, директор науково-дослідного центру «Інститут соціально-правових та політичних досліджень імені Олександра Яременка» Навчально-наукового інституту права та політології д.політ.н., доцент Костянтин Захаренко та Голова Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Юлія Чернобров.Возможно, это изображение 2 человека
🔹«Кримськотатарський народ є одним з найкрасивіших народностей, що славиться своєю гостинністю та доброзичливістю. Несправедливо, що стільки років вони піддаються гонінням та переслідуванням… 2014 рік показав, що вони були одними з перших, хто підтримав територіальну цілісність України та виступив проти загарбницьким діям російської федерації. Ми маємо підтримувати та шанувати тих людей, хто до сьогодні чинить опір російській агресії», —зазначив Віктор Андрущенко.
🔸Ректор Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко також висловив свою солідарність з усім кримськотатарським народом та зазначив про важливість проведення подібних заходів, пов’язаних з Кримом.
🔹«Хочу подякувати всім, хто сьогодні долучився до нашого заходу. Дуже добре, що серед нас є багато молоді і науковців. Разом ми обов’язково зробимо все, щоб ми могли продукувати більш якісні аналітично-дослідницькі праці, пов’язані з Кримом, з динамікою розвитку законодавства України Возможно, это изображение 5 человек, люди учатся и текстщодо Криму, а також про корінні народи України», — зазначив Барієв.
🔸Підсумком наукового заходу та з метою подальшої співпраці Ескендер Барієв та Віктор Андрущенко підписали меморандум між Українським Державним Університетом імені Михайла Драгоманова та Кримськотатарським Ресурсним Центром. Це надасть широкі можливості студентам у застосуванні теоретичних знань на практиці, у засвоєнні нових вмінь та навичок, а також залучить молодих людей до боротьби за відновлення територіальної цілісності України.
🔹Під час роботи круглого столу мали змогу виступити науковці, освітяни, правозахисники, державні службовці, журналісти, громадські діячі та інші зацікавлені особи. Учасники дискусії обговорили питання, пов’язані безпосередньо із окупацією Криму, мітингом 26 лютого 2014 року, порушеннями прав людини на півострові та наголосили, що дуже важливо уже зараз аналізувати наш попередній досвід і готуватися вже до реінтеграції Криму.