КРУГЛИЙ СТІЛ «КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ЛЮДИНИ НА БЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я ДОВКІЛЛЯ» (ДО 30-Ї РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ ТА 25-РІЧЧЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ)

25.05.2021

 

2021 Круглий стіл Токарчук екологічне 200 x 96У дистанційній формі, з використанням засобів відеоконференсзв’язку (Google meet) відбувся круглий стіл на тему: «Конституційне право людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля». Організаторами заходу виступили Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, факультет політології та права, кафедра теорії та історії держави і права, Інформаційно-просвітницький центр з прав людини, Навчально-науковий центр прав і безпеки людини в інформаційному суспільстві, студентське наукове товариство. Учасників засідання, модерованого керівником Інформаційно-просвітницького центру з прав людини, доктором юридичних наук, професором кафедри теорії та історії держави і права НПУ імені М. П. Драгоманова Токарчук Ольгою Володимирівною, привітав декан факультету політології та права, керівник Навчально-наукового центру прав і безпеки людини в інформаційному суспільстві, академік Української академії історичних наук, академік АН ВШ України, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Андрусишин Богдан Іванович, який звернув увагу на світові проблеми захисту навколишнього природного середовища і зазначив, що тема забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля є вкрай актуальною на сьогоднішній день та потребує подальших досліджень. До вітального слова було запрошено завідувача кафедри теорії та історії НПУ імені М. П. Драгоманова, кандидата юридичних наук, професора Огірка Ростислава Семеновича, який привітав учасників круглого столу та в контексті теми підкреслив, що екологічна проблема набула світового значення. У морально-етичному вимірі людство не готове змінювати спосіб існування, що може призвести до незворотних наслідків. Щоб зупинити розповсюдження екологічних проблем, людині потрібно навчитися використовувати весь існуючий потенціал.

Ольга Володимирівна Токарчук, окреслюючи коло питань до обговорення, відзначила, що друга половина ХХ-го століття принесла дві основні зміни як у міжнародному праві, так і у правових системах майже кожної країни. Спочатку права людини, а потім і якість довкілля були всесвітньо визнані як фундаментальні суспільні цінності. І в обох випадках існуючі інститути держави і права повинні були змінитися, щоб їх гарантувати.
Зацікавленість у присутніх викликав виступ доцента кафедри теорії та історії держави і права факультету політології та права НПУ імені М. П. Драгоманова, кандидата юридичних наук Шитого Станіслава Ігоровича, який детально окреслив проблеми співвідношення права на безпечне для життя та здоров’я довкілля і права на природу користування у правовій практиці в Україні та за кордоном. Так, ним було зазначено, що незважаючи на законодавче визнання права на безпечне для життя і здоров’я довкілля, людина не приділяє належної уваги його захисту та реалізації. Насамперед, проблеми екологічної сфери пов’язані з агресивно-споживницьким характером природокористування. Крім того, судова практика Україні в екологічній сфері досить незначна, що ускладнює механізми охорони та захисту навколишнього середовища. Зацікавлення викликав виступ асистентки кафедри права факультету менеджменту та права Вінницького національного аграрного університету Томляк Таїси Сергіївни на тему: «Право дитини на безпечне для життя і здоров’я довкілля», яка зазначила, що право дитини на життя та здоров’я тісно пов’язане з її правом на безпечне довкілля. Також, нею виокремлено факти взаємозв’язку дитини і навколишнього природного середовища та наголошено на необхідності змін у законодавстві та правосвідомості громадян.
Надзвичайно інформативними виявилися виступи студентів факультету політології та права НПУ імені М. П. Драгоманова. Активну участь у роботі круглого столу взяли студенти 4 курсу факультету політології та права. Батюк Аліса Олександрівна підготувала виступ на тему: «Поняття і зміст права людини та громадянина на безпечне для життя та здоров’я довкілля», констатуючи, що право людини на безпечне навколишнє природне середовище передбачає юридичну можливість особи проживати в навколишньому природному середовищі, яке не спричиняє шкоди її здоров'ю та життю, а у разі порушення цього права - вимагати його захисту у встановленому законом порядку. Колпакова Ольга Віталіївна доповіла на тему: «Право вільного доступу до інформації про стан довкілля», запропонувавши внести зміни та доповнення до існуючих нормативних актів або прийняти окремий закон про екологічну інформацію, який би забезпечив більш детальну, чітку та зрозумілу регламентацію права громадян на вільний доступ до екологічної інформації. Коржук Анастасія Олександрівна у доповіді «Право людини на безпечні для життя та здоров’я поверхневі води», підкресливши, що головною причиною виникнення кризового стану довкілля є низькій пріоритет екологічної політики в Україні, а згідно з офіційною статистикою, щороку у водойми України скидають близько 300 млн. кубометрів неочищених стоків; неофіційна статистика показує значно гірші результати. Клімова Ірина Анатоліївна у своєму виступі «Право людини на безпечне для життя та здоров’я атмосферне повітря» наголосила, що Україна вже зробила певні кроки у бік країн Європейського Союзу із впровадження відповідних стандартів щодо охорони та відновлення екологічного стану довкілля та співпрацює з цими країнами, проте проблема недосконалості нашого законодавства й досі залишається. Гоцуляк Ольга Олександрівна у доповіді на тему: «Екологічна безпека як складова національної безпеки України» слушно зауважила, що екологічна безпека являє собою необхідну складову національної безпеки і відображає такий стан навколишнього середовища, при якому гарантується збереження здоров'я і життєдіяльності людини як найвищої соціальної цінності.
У ході відкритої дискусії декан факультету політології та права Андрусишин Богдан Іванович підкреслив, що нормативно-правова база України потребує удосконалення, тому наголосив на ґрунтовності та нагальній актуальності доповідей учасників круглого столу.
Організатори висловлюють вдячність всім доповідачам і учасникам круглого столу за активне обговорення, спільний пошук у вирішенні важливих проблем, пов’язаних забезпеченням та реалізацією конституційного права людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля.