«Нюрнберзький процес: історія та сучасність»

25.10.2016

 

Titul Konchakovska 2016 200 x 11225 жовтня 2016 року в рамках політико-правового лекторію «Україна на зламі століть в умовах війни та миру», який проводить факультет політології та права Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри галузевих юридичних дисциплін Кончаковською В. В. була проведена лекція на тему «Нюрнберзький процес: історія та сучасність». Лекцію відкрив доктор історичних наук, професор Андрусишин Б. І., який окреслив значимість та актуальність Нюрнберзького процесу та його уроків для сьогодення.

Фотогалерея...

Lektorey Konchakovska 2016 2 200 x 112Незабаром, 20 листопада виповнюються роковини від часу відкриття Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі. Тому науковці, громадські діячі, міжнародні правозахисні та громадські організації не можуть залишатися осторонь такої події. Її унікальність полягає в тому, що на лаві підсудних опинилися не лише керівники гітлерівської Німеччини, які, прийшовши до влади у 1933 р., мали на меті створити тисячолітній Третій рейх та завоювати весь світ, а й націонал-соціалістична державна ідеологія загалом. Для цього Гітлер та його прибічники розробили широкомасштабну програму «знелюднення» і захоплення європейських та інших країн.
Lektorey Konchakovska 2016 1 200 x 112Значення та інтерес цієї теми полягає ще й у тому, що Міжнародний військовий трибунал в Нюрнберзі заклав основи майбутньої міжнародної кримінальної юстиції, який став еталоном для подальших подібних інституцій.
На лекції було представлено передумови підписання Угоди про створення Міжнародного військового трибуналу і прийняття Статуту, яким було визначено порядок організації трибуналу і принципи його роботи. Крім того, надана інформація про Гаазький трибунал, який включає судові органи, призначені для розслідування і покарання вищих посадових осіб за здійснення військових злочинів і злочинів проти людяності.
У рамках теми лектор приділила увагу проблемам міждержавних відносин України та Російської Федерації, питанню повернення окупованих та анексованих територій України. Розглянуто звернення України до Міжнародного кримінального суду щодо притягнення до відповідальності вищого керівництва Російської Федерації, лідерів «ДНР» і «ЛНР» за військову агресію в Україні, питання проведення незалежного розслідування злочинів щодо Євромайдану. Крім того, у ході лекції було приділено увагу звіту Міжнародної слідчої групи, яка розслідує причини катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» за рейсом МН17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія), яка сталася у повітряному просторі України 17 липня 2014 р. о 16:20.
Lektorey Konchakovska 2016 3 200 x 112У підсумку лектором окреслено перспективи притягнення до відповідальності посадових осіб Російської Федерації через Міжнародний кримінальний суд та головні завдання української влади для забезпечення позитивного рішення Міжнародного кримінального суду, а саме представлення вичерпної доказової бази про військові злочини і злочини проти людства країни-агресора на українських територіях.